luni, 9 februarie 2009

Puterea Creierului

Gandesti mai bine, traiesti mai bine


Pana mai ieri neuronii erau considerati celule statice, incapabile sa isi schimbe structura. Stim deja ca celulele creierului adult continua sa creasca. Creierul adult poate genera mii de neuroni zilnic - Neurogeneza
Aidoma societatii in care traiesti, creierul tau este in continua schimbare, dezvolta noi abilitati de orientare, monitorizeaza, absoarbe si stocheaza informatia din lumea inconjuratoare (inchipuieste-ti ce ar fi sa ai acces la toata aceasta impresionanta baza de date) fiind capabil sa creeze o lume numai a ta, sa genereze propria personalitate.

  • In ce masura suntem capabili sa controlam propriul creier?
  • In ce procent putem accesa informatia stocata in creier? (se pare ca proportia in care folosim potentialul creierului nostru este de aproximativ 4%)
  • Este realitatea o iluzie?
  • Sunt spatiul si timpul simple iluzii ale perceptiei?In fata multitudinii de intrebari eu si tu devenim captivi in labirintul autocunoasterii, cautand sa sintetizezam si sa gasim solutii. Ce altceva decat cautarea ar putea explica nelinistea noastra pemanenta? Ce altceva ne poate diferentia in afara caii pe care alegem sa mergem pentru aflarea adevarului?
Sa fortez accesul la propria mea baza de date sau sa combin realitatea mea si a ta, sa le fac sa functioneze impreuna? Fata in fata cu necunoscutul din tine nu stii cu ce sa incepi. Poate ca un prim pas ar fi stimularea creierului sa produca mai repede celule noi, celule care ulterior trebuiesc ajutate sa supravietuiasca. Stimularea memoriei ridica si ea mari semne de intrebare cu privire la limitele sale. Indiferent cati neuroni are reteaua noastra cerebrala, se pare ca ea poate inmagazina un numar limita de memorii.

Somnul
Lipsa somnului impiedica functionarea normala a creierului, scade nivelul atentiei si capacitatea de procesare a informatiilor. Creierul obosit copiaza anumite modele psihiatrice. "Am descoperit o reactie puternica fata de lipsa somnului, a unei parti a creierului care se ocupa de gestionarea emotiilor. Este ca si cum creierul isi redirectioneaza activitatile catre unele mult mai primitive, de spaima, lupta sau fuga" - Matthew Walker, Universitatea Berkeley, California.
Odihna ajută la întărirea memoriei. Somnul joaca un rol important in capacitatea de supravietuire a celulelor care apar in hipocampus, zona a creierului implicata in memoria spatiala.
Somnul (fara si cu visuri) ajuta la refacerea energiilor fizice si psihice, odihna si refacerea sistemul nervos central, sinteza proteinelor si ARN. In timpul somnului are loc mutarea informatiei din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata, amintirile sint organizate in scopul accesarii lor cu mai mare usurinta (aici e marea noastra problema!), creierul tau poate raspunde la intrebari, gaseste solutii si deschide cai ale cunoasterii.
Somnul este esential pentru refacerea si buna functionare a creierului, motiv pentru care am si intrat putin in amanunte pe aceasta tema. Beneficiem de sisteme de invatare si stimulare a memoriei, de retete si sugestii cu privire la alimentatie, de sfaturi pentru evitarea, diminuarea si gestionarea stresului (a aparut o brosura care te invata sa folosesti stresul ca metoda de intretinere, voi face referire la ea alta data). Cat despre somn, nu prea exista alternative. De retinut ca nu toti dormim la fel de mult. Unora ne sunt suficiente cateva ore, in timp ce altii au nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte.

In ce masura imi pot stimula activitatea cerebrala fara prea mare efort?
Exista cateva programe audio destinate echilibrarii celor doua emisfere cerebrale (cresterea capacitatii de concentrare, claritate in gandire, creativitate si imbunatatirea memoriei). Unul dintre acestea are la baza o descoperire a Dr. Gerald Oster (Mount Sinai Hospital NY), sincronizarea undelor cerebrale (similar cu biofeedback-ul). Cand vibratii sau sunete de frecvente apropiate sunt trimise catre creier, separat in fiecare ureche (stereo), cele doua emisfere ale creierului colaboreaza NU pentru a recepta semnalele sonore externe, ci pe un al treilea (semnal fantoma), care pulseaza la diferenta matematica a celor doua tonuri reale. (impulsurile electrice produse de creierul uman sunt numite unde cerebrale. Se pot masura dupa amplitudine/in microvolti si frecventa = viteza ondulatiilor electrice/ in herti. Dupa frecventa undele cerebrale se clasifica in unde beta, alfa, teta si delta, iar combinatia acestor diferite categorii de unde determina starea de constiinta a unei persoane la un anumit moment)
In exemplul dat de creatorii acestor programe, daca doua tonuri de frecventa apropiata, respectiv 200 Hz si 209 Hz sunt emise simultan, primul in urechea dreapta, cel de al doilea in cea stanga, vor fi percepute ca o pulsatie ritmica, linistitoare, de 9 Hz, aproximativ la mijlocul gamei Alfa. Apropos de exemplul lor cu 9 Hz, 'pulsul Terrei' - Rezonanta Schumann (constanta folosita in domeniul militar) este/a fost de 7,83 Hz. Faptul ca rezonanta a inceput sa creasca - o data cu nivelul vibrational al oricarei fiinte, incepand cu anii '80 (acum fiind de aproximativ 12 Hz) a dat nastere teoriei cu privire la accelerarea timpului. Conform acesteia, in acest ritm timpul va ajunge la 0 in anul 2012 iar planul Sistemului nostru Solar se va alinia peste planul Galaxiei, Calea Lactee.

Creierul va sincroniza la diferenta de frecventa dintre cele doua tonuri, activitatea cerebrala devine organizata si coerenta, are loc sincronizarea emisferelor cerebrale. Fenomenul poate fi insotit de flash-uri de creatie introspectiva, euforie. Sporeste capacitatea de concentrare si abilitatile de invatare, creeaza stari de luciditate extraordinara, calm profund, meditatie.
Combinatiile de frecvente obtinute in aceste programe audio, prin tehnici speciale de suprapunere armonica a ritmurilor de frecventa, sunt foarte puternice -variaza ascendent de la registrul jos, delta, prin theta, alfa, pana la gama beta si precise, cu impact la nivel celular.

Am sa dau un exemplu pentru cei care nu au auzit inca cum 'suna' inregistrarile de acest tip:


This Flash Player was created @ FlashWidgetz.com.Release Guilt
- Kelly Howell 2006
De cele mai multe ori, sentimentul de culpa e zidul dintre tine si tine, dintre tine si lumea exterioara. Nu regreta, nu te teme sa traiesti in prezent, cu intensitatea, liber. Sunt induse mesaje subliminale pe unde theta (Ex: Sunt nevinovat, actiunile mele sunt corelate unor scopuri inalte, Iau decizii bune, ma eliberez de trecut si traiesc cu intensitate in prezent, Am incredere in mine si imi iert toate greselile, Fac ceea ce trebuie sa fac si ii iert pe toti cei ce mi-au facut rau, Accept circumstantele si imi folosesc cu intelepciune puterile, Ma iubesc, Sunt in siguranta, Sunt liber , Sunt gata de schimbare, etc.), mesajele vor fi receptate de subconstient, poate fi ascultata oricand, in timpul somnului sau activitatilor zilnice, zi de zi, timp de 6 saptamani.

Poti crea un asemenea fisier audio?
Sigur ca poti, cum spune Ilustra, Inegalabila, Priscilla Presley in varinata autohtona. Un editor de sunet (cineva recomanda Cool Edit care are toate uneltele necesare pentru crearea unei file brainwave - destul de bun si nu foarte complicat), PC, placa de sunet si o pereche de casti stereo. Pentru efecte vizuale - Flasher.

Nu intamplator m-am referit la Priscilla noastra in paragraful anterior. Specific faptul ca terapia prin muzica se invata. In America poti face cariera din asta, daca accesezi saitul Asociatiei Americane de Terapie prin Muzica - American Music Therapy Association la sectiunea Careers, vezi ca se discuta despre Bac, Universitate, Mastere si Doctorat, nicidecum de amatorism.
Oricum, e amuzant sa incerci, eu am facut lucrul asta, numai ca nu postez inregistrarea - cine stie ce victime se reclama si nu am dispozitia sa platesc nevinovata daune cerebrale ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leo Rojas